Het verwisselen van fysieke Simkaarten is voor velen een bron van ergernis. De ontwikkelingen staan niet stil, met de komst van eSIM gaat dit proces een stuk eenvoudiger.

Want de GSMA (GSM Association) heeft in 2016 de wereldwijde eSIM-specificatie gemaakt. Hiermee is het mogelijk om voor elk mobiel apparaat de simkaart op afstand te leveren. 

De eSIM en eUICC creëren samen een embedded systeem dat veilig kan worden gedownload en kan worden toegepast op elk type apparaat, zodat het apparaat kan kiezen welk netwerk op een bepaald punt moet worden gebruikt. In dit artikel leggen wij uit wat een eSIM en eUICC is, en het verschil tussen beide SIM oplossingen.

1. Embedded SIM kaart – eSim

Een eSIM is een embedded simkaart die herprogrammeerbaar is. Je kunt hiermee gemakkelijk wisselen van abonnement en provider.

Eerder moest je namelijk wachten totdat je nieuwe simkaart werd bezorgd. Met een eSIM wordt dit zo overgezet. Het downloaden van nieuwe profielen gaat op verschillende manieren.

Dit kan bijvoorbeeld door middel van een QR-code of door gebruik van een app. Voorheen waren eSIMs nog echte kaartjes, nu worden ze ook in de vorm van chips gemaakt. Onze Bauld Connectivity Master is erop voorbereid.

2. eUICC kaarten

Dan zijn er ook nog eUICC-kaarten. Het verschil tussen eSIM en eUICC is dat de eSIM meerdere profielen tegelijk aankan en de eUICC kan er maar een paar tegelijk aan.

Alhoewel een eUICC wel weer meer profielen aankan dan de klassieke simkaart. De eUICC-kaarten kunnen worden ingebouwd zonder vooraf de provider te bepalen.

Dit is gemakkelijker voor fabrieken, aangezien deze grote aantallen maken en de kaarten ook nog eens naar verschillende landen opsturen.

een eSIM is een embedded simkaart die herprogrammeerbaar is.

3. De toepassing op IoT

Voor IoT is de implementatie van eSIMs erg praktisch. Omdat je nu gemakkelijk kan wisselen van abonnement of provider is het niet meer nodig om steeds nieuwe simkaarten te ontwikkelen.

Steeds meer providers maken gebruik van eSIMs. In Nederland heeft T-Mobile de eerste stap gezet en het ziet ernaar uit dat KPN volgt. De andere providers zijn nog wat terughoudend.

Baulds werkt hierbij samen met Wireless Logic, een van onze partners. Dit is een bedrijf dat eSIMs en eUICCs produceert.

Kortom, er wordt steeds meer gebruik gemaakt van eSIMs en eUICC, omdat het makkelijk is om mee te werken.

Je kunt het programmeren zoals je wilt. Er zullen steeds meer eSIMs en eUICCs geproduceerd gaan worden. Verschillende providers zijn er al mee begonnen. Wellicht gebruikt iedereen dit systeem over een paar jaar.