Koelkasten, speakers, verlichting en nog veel meer dingen zijn tegenwoordig met het internet verbonden.
De IoT groei in Nederland gaat hard. Men maakt steeds vaker gebruik van slimme apparaten. Deze apparaten (‘dingen’) maken gebruik van online gegevens welke via het internet worden uitgewisseld. Daarom heet ook wel het ‘Internet of Things’ (IoT) . In Nederland groeit IoT hard. Een overzicht van de toepassingen.
1. Het gebruik van slimme apparaten
Bijna drie kwart van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder gaf in 2020 aan een slim apparaat of systeem in huis te hebben. Zo beschikken zij over een water-, gas- of elektriciteitsmeter die via het internet gegevens uitwisselt. Ook virtuele assistenten zoals Siri, Alexa en Google Home vallen onder de IoT kapstok.
Systemen voor slim wonen (domotica) en veiligheidssystemen gebruikt men in verhouding minder.
Naast slimme apparaten en systemen voor in huis, gebruikt bijna 20 procent van de bevolking accessoires zoals een smartwatch. Ook een weegschaal of een bloeddrukmeter kan onder IoT vallen.
De mogelijkheden zijn ongekend, zie ons eerder artikel over de e-step, maar voor de energietransitie is de inzet van IoT essentieel
1.1 Terughoudend met IoT
Sommigen vinden de IoT groei een goede stap in de technische wereld.
Anderen zijn wat terughoudend met deze slimme apparaten. Zij hebben er geen behoefte aan, vinden de kosten te hoog of zijn onbekend met het gebruik ervan.
2. De risico’s van slimme apparaten
De groei van IoT biedt veel mogelijkheden, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Het risico bestaat dat iemand de apparaten hackt, omdat de beveiliging niet altijd op orde is.
In deze slimme apparaten kan gevoelige informatie te vinden zijn. In het voorbeeld van de slimme meter kan het zinvol zijn om te weten hoeveel energie een gebruiker afneemt op een bepaald tijdstip. Op de rustige momenten met laag energieverbruik zou dan een inbraak lucratief kunnen zijn.
Een kwart van de mensen die geen slimme apparaten gebruiken noemt de zorgen over privacy en beveiliging als reden.
Dit neemt niet weg dat de meerderheid wel gebruik maakt van slimme apparaten. Het maakt sommige dingen ook wat makkelijker. Je kan hiermee bijvoorbeeld op afstand de lampen of de verwarming thuis aanzetten.
2.1 IoT groei in de EU
In de Europese Unie gaf 8 procent van de bevolking tussen de 16 en 75 jaar aan een huishoudelijk apparaat te hebben dat verbonden is met het internet.
Uit metingen van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) blijkt dat Nederland daar met 69 procent ver bovenuit steekt. Zoals het er nu naar uit ziet blijft de IoT groei door blijft gaan.
3. IoT groei in het zakelijk domein
Niet alleen in de particuliere domein zijn de toepassingen groot, maar in de zakelijk markt is er forse IoT groei. De zakelijke klanten van Baulds zijn ook allemaal aangesloten op internet. Denk daarbij aan kranen, vrachtwagens, chemische plants, e-bikes enz (zie onze referenties).
Het einde is nog lang niet in zicht, mede omdat de technologische mogelijkheden ook groeien en goedkoper worden. Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.