Accu’s zijn hip. Natuurlijk vanuit de laptop en de smartphone, maar ook in het mobiele domein. Denk aan de elektrische auto, e-bike en nu ook de e-Step. Het Zweedse Voi Technology is de grootste e-step bedrijf van Europa en heeft zijn nieuwste noviteit aangekondigd: de Voiager 4 (v4).

1. Vierde generatie e-step

Naast het design zijn de prestaties verbeterd van de V4. Met behulp van IoT technology is locatie bepaling mogelijk (< 1 meter!), zijn luchtvervuilingssensoren aan boord en is er een contactloze ontgrendeling toegevoegd.

e-step in de stad

1.1 Gaat vijf jaar mee

De verwachte levensduur van de vijf jaar, is de V4 ontworpen voor veelvuldig gebruik in de stad. De richtingsaanwijzers bieden rondom zichtbaarheid, zodat de berijders zich veilig door het verkeer kunnen verplaatsen. Maar er zijn meerdere noviteiten aanwezig. Naast een steviger spatbord, is er een hydraulische vering, zijn er grote banden en heeft de step IPx7 classificatie.

2. IoT Technologie in een e-step?

De belangrijkste innovatie van de V4 is de nieuwe IoT hardware. Het is vergelijkbaar met onze BCM, een control unit die communiceert met de buitenwereld in deze toepassing via Bluetooth. De nauwkeurigheid van locatiebepaling bij standaard GPS is doorgaans 15-30 meter. In de V4 is dit teruggebracht tot minder dan een meter. Deze nauwkeurigheid heeft men te gerealiseerd door gebruikt te maken van GNSS satellietsignalen.

Hiermee komen de gegevens van de e-step exact overeen met de Voi App en is de geofencing voor park/ride zones verbetert.

De e-step kan tot een 1 meter nauwkeurig worden terug gevonden.

2.1 Preventief onderhoud

Het klinkt een beetje overdreven, maar omdat 300 parameters en 55 unieke foutcodes uitgelezen kunnen worden, is de operationele staat van de e-step scherp te monitoren. Maar deze gegevens worden ook gebruik voor het verhuur van de e-steps.

De ambitie van Voi is om multimodaal vervoer te bevorderen en duurzame steden te realiseren Want in de step zijn sensoren aangebracht die de milieu gegevens kunnen doorgeven. Real time vervuiling meten heet dat.

2.2 Bluetooth en iBeacons

Bij elke Voi parkeerplaats zijn iBeacons geinstalleerd, die kunnen communiceren met de step. Vanuit de app kan je altijd je step terugvinden en opzoeken als je deze gehuurd hebt.

Het is een mooie innovatie en helpt mee aan een duurzame wereld. Ook Gepro heeft ervaring met accu management. Niet in steps of auto’s, maar in mini-kranen en minigravers. Meer weten? Neem contact met ons op!