Firmware – ook wel Software – Over The Air (FOTA of SOTA) is een mobiele software-management technologie waarmee je draadloos (cellulair of wifi) de firmware naar je (mobiele) apparaat kunt distribueren. De mogelijkheid bestaat al jaren. Met name in smartphones wordt het vandaag de dag veel gebruikt om periodieke (security of OS) updates te verspreiden.

1. Het voordeel van FOTA

Deze upgrade functionaliteit helpt klanten om de installed IoT base langer in het veld te laten blijven, functionaliteit te verbeteren of nieuwe functies te introduceren.

Dat kan enerzijds nodig zijn vanwege security redenen, anderzijds om de time-to-market van nieuwe functies te verkorten of voor service doeleinden.

1.1 Updaten in het veld via FOTA

Mobiele Netwerk Operatoren (MNO) zoals KPN, T-Mobile en Vodafone upgraden het netwerk regelmatig. Het upgraden kan nodig zijn vanwege een gewenste toevoeging of overvliegend onheil. Dan wordt er snel gehandeld door een MNO.

Een voorbeeld van dit onheil is als er een nieuwe beveiligingspatch beschikbaar komt die snel het veld in moet.

Maar het kan ook een nieuwe functie zijn die wij introduceren in onze IoT producten. Nog niet zo lang geleden ging een technicus of servicemonteur het veld in om elk apparaat bij te werken of te vervangen.

Tegenwoordig  kunnen de meeste IoT devices ge-update worden via de FOTA die standaard in onze Gepro Connectivity Master (GCM) aanwezig is.

Upgraden via FOTA kan nodig zijn vanwege een toevoeging of overvliegend onheil.

2. SECURITY = WAAKZAAM BLIJVEN

Beveiliging is een voortdurend probleem met elk mobiel apparaat. Niet alleen voor smartphones, tablets en andere verbonden apparaten, maar dat geldt ook voor IoT implementaties. Nieuwe bedreigingen verschijnen op elk moment – morgen of over jaren – dus het is belangrijk om voorbereid en gereed te zijn om te reageren.

FOTA-updates maken het eenvoudiger om een ​​robuuste implementatie te handhaven en ervoor te zorgen dat transmissies beschermd en veilig zijn. Elke keer dat er nieuwe bedreigingen verschijnen, kunt je met FOTA-updates onmiddellijk actie ondernemen.

3. GEPRO GEBRUIKT FOTA OP VERSCHILLENDE MANIEREN

De mogelijkheid van FOTA maakt productonderhoud enerzijds en nieuwe productontwikkeling anderzijds een stuk flexibeler.

Zo hebben wij al jaren een IoT oplossing in mini-kranen en als er een update nodig is dan wordt deze uitgevoerd als de klant het uitkomt. Dat is namelijk op dat moment dat de kraan niet gebruikt wordt: tijdens lunchpauze, ’s avonds of in het weekend. Of tussen de werkzaamheden door.

3.1 Veldtesten

De tweede mogelijkheid om FOTA te gebruiken is tijdens de productontwikkeling. In de laatste fase van de ontwikkeling worden veldtesten uitgevoerd. Een klein aantal producten wordt bij klanten getest en 24/7 gemonitord.

Als er problemen ontdekt worden, kan snel een nieuwe (patch) release uitgerold worden door onze engineers. Op dit moment wordt in nauwe samenwerking met een van onze klanten een veldtest uitgevoerd.  Bij een systeem zijn na een paar dagen bugs gevonden. Het was snel nodig om een nieuwe release uit te brengen.

Dat is ook gebeurd, dezelfde dag was de fix uitgerold en de veldtest kon weer doorgaan. Zo’n uitrol gebeurt in fasen en gaat altijd in overleg met de klant.