We maken steeds meer gebruik van slimme apparaten. Dit zijn apparaten die met het internet verbinden.
De laatste tijd zien we dat dit steeds meer wordt toegepast. In dit artikel zetten we wat innovatieve IoT toepassingen op een rij.

Drie jaar geleden is naast het machine-to-machine-netwerk het LoRa-netwerk ontwikkeld en nu wordt dat landelijk gebruikt. Volgens onderzoeksbureau Forrester zou 5G een interessante aanvulling zijn voor bestaande netwerktechnieken zoals LoRa.

Grote hoeveelheden data worden zo enorm snel verwerkt en doorgestuurd. Met het LoRa-netwerk is de markt voor IoT in beweging gezet en zijn er steeds meer IoT toepassingen.

1. Betrouwbare pinapparaten 

Adyen wist als leverancier van betaaldiensten internationaal door te breken met haar slimme pinterminals. 
De betrouwbaarheid van netwerken is erg belangrijk voor betaaldiensten.

De klant kan op deze manier makkelijker overal betalen. Mobiele pinterminals zijn enorm populair in landen waar niet iedere winkel een vaste lijn heeft.

Mobiel pin apparaat

2. Slimme insectenval 

Een andere mooie toepassing van de IoT-wereld is de slimme insectenval van Alcochem. In ruimtes waar geen insecten mogen voorkomen, zoals operatiekamers, zijn insectenvallen geplaatst.

Voorheen hing er in deze ruimtes een plakstrip waar insecten tegenaan vliegen. Door het aantal insecten te meten met sensoren die als een camera werken, gaat het veel efficiënter.

“Vroeger hing een plakstrip in de operatiekamer om insecten te vangen”

De status van de insectenval is op afstand controleerbaar. Wanneer de sensor te veel signaleert geeft de val gelijk een melding, waardoor de verantwoordelijke actie kan ondernemen.

3. BouwTag 

Ook zo’n IoT-toepassing die op de achtergrond werkt maar heel efficiënt is, is de BouwTag. Met zo’n Bouwtag kunnen aannemers precies zien waar hun spullen zich bevinden.

Bouwvakkers laten namelijk nog weleens hun gereedschap op de bouwplaats of gebruiken het in hun eigen tijd. Aannemers moeten extra materieel inkopen om het bouwproces niet te laten vertragen.

Het kost aardig wat tijd om al dit gereedschap te taggen, maar de voordelen wegen daar tegenop. Deze IoT toepassing is een mooie stap in de richting van verdere digitalisering op de bouwplaats. 

4. Afvalcontainers monitoren 

Ook op hele andere sectoren zijn er IoT toepassingen. Zo worden ook afvalcontainers gemonitord. Het gebeurt vaker dat deze containers vol raken, waardoor men de rest van het afval naast de containers plaatst. Het facility management blijft hiervan op de hoogte en ziet op een dashboard wanneer de containers aan vervanging toe zijn. 

5. Slimme energiemeters 

Misschien ben je er nog niet helemaal van bewust, maar er is een grote kans dat de IoT ook al in jouw huis is toegepast. Er zijn al zo’n 1,7 miljoen huishoudens in Nederland van een slimme energiemeter voorzien.

Monteurs hoeven op deze manier bijna niet meer langs te komen, maar kunnen de meter op afstand bekijken. De meterstanden zijn voortaan uitleesbaar. Men hoeft niet meer thuis te blijven om deze op te nemen.

6. LPWAN netwerken onder de IoT toepassingen

Er zijn verschillende Internet of Things (IoT) netwerken die samengevat LPWAN, ofwel Low Power Wide Area Networks, noemen.

Deze zijn speciaal ontwikkeld voor M2M (Man-2-Machine) toepassingen omdat ze (extreem) weinig energie gebruiken en (kilometers) groot bereik hebben.

Binnen LPWAN zijn een aantal standaarden. De belangrijkste zijn NB-IoT, LTE-M en LORA. Deze technieken zijn vaak de basis voor bovengenoemde IoT toepassingen. In een apart artikel worden deze LPWAN technieken apart uitgelegd.