WiFi 6E komt er aan! We zijn al een beetje gewend aan 5G. De uitrol is volop gaande, maar duurt nog een paar jaar voordat we volop kunnen profiteren van de beloofde snelheden. De ontwikkeling op gebied van WiFi staat ook niet stil.

De afgelopen jaren is de standaards IEEE802.11 steeds uitgebreid, maar altijd rond de 2,4 GHz en sinds 2005 ook de 5Ghz band. Maar dat gaat verandering inkomen. Volgens The Verge komt de grootste verbetering van de afgelopen 20 jaar eraan: WiFi 6E

WAT IS WIFI 6E?

Dankzij 6E (E staat voor Extended) komt er een derde frequentieband bij, die loopt van 5925MHz tot 7125MHz, ofwel de 6GHz band.

De WiFi 6E standaard 802.11ax is compatibel met de oudere standaarden, dus WiFi 6E kan in 3 frequentiebanden opereren: 2,4 GHz, 5GHz en 6 GHz.

Kenmerken van WiFi 6E

In het overzichtsplaatje van Broadcom is mooi te zien hoe de innovatieve evolutie van WiFi loopt.

Er zijn een aantal verschillende kenmerken van WiFi 6E in vergelijking met de vorige generaties:

  • De breedte van het spectrum van stijgt van 20 MHz in de 2,4 GHz band naar het 8-voudige, ofwel 160 MHz. Hiermee wordt de frequentieruimte een factor twee groter in vergelijking met de 5 GHz variant.
  • Vanwege de grotere bandbreedte (een 8-baans snelweg) kan de snelheid fors toenemen, stabieler worden en dichter bij het theoretisch maximum komen van 9,6 Gbit/s
  • De latency zal fors lager zijn dan in de 2,5 GHz band (factor 6) en 5 Ghz (factor 2)
  • Het bereik is vergelijkbaar met de 5 GHz band

Net als de 5GHz is de 6e generatie WiFi met name geschikt voor de korte afstanden. Voor langere afstanden is de 2,4 GHz meer zinvol om te gebruiken.

Op de CES beurs worden al eerste producten gepresenteerd voor de consumenten markt. Later dit jaar zullen bekende router fabrikanten zoals Linksys en Netgear komen.

Ook smartphone fabrikanten, zoals Samsung, zitten niet stil. Het gerucht gaat dat dit jaar de Samsung Galaxy S21 gaat komen die WiFI 6E ondersteunt en dat de nieuwe iPhone 13 van Apple ook deze standaard zal gaan ondersteunen.

TOEPASSING ZOALS VR

Een mooie toekomst is met de komst met de nieuwe WiFi generatie weggelegd voor de draadloze Virtual Reality (VR), waarbij de headset is verbinden met de computer.

Door de hoge snelheid kan met VR brillen meer realistische games gespeeld kunnen worden.

Power verbruik lager

Door het gebruik van Orthogonale frequentie modulatie technieken, zal het power verbruik ook lager zijn. Dit is gunstig voor de toepassing in sensoren in bijvoorbeeld de automotive markt (infotainment, telematica) of andere toepassing waar batterij levensduur van belang is.

Omdat de latency laag is, is WiFi-6E complementair aan 5G. Je kan je voorstellen dat seamless roaming mogelijkheden verbeteren: binnen op het Wifi netwerk en seamless schakelen naar het 5G netwerk op het moment dat je buiten bent.

Door deze eigenschappen zal bestaande LPWAN protocollen verrijkt gaan worden en ook in het IoT domein nieuwe toepassingen gaan ontstaan.