Eén op de drie ondernemingen investeert meer in IoT als gevolg van covid-19. Ruim 30% van de bedrijven verwachten een duidelijke Return Of Investment (ROI) op IoT investeringen. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Microsoft.

1. JAARLIJKSE IOT SIGNALS RAPPORT VAN MICROSOFT

Microsoft publiceert jaarlijks marktinformatie over ontwikkeling in de Internet of Things (IoT) markt. Die kunnen bedrijven, zoals Gepro, maar ook onze klanten kunnen gebruiken om hun IoT strategie te kunnen bepalen.

Wereldwijd zijn meer dan 3000 IoT decision makers bevraagd en hun verwachtingen zijn samengevat in dit rapport.

1.1 Top 3 ontwikkelingen

Het is volledig IoT Signals Report is te downloaden op de website van Microsoft. Het is lijvig document van meer dan 50 pagina’s, daarom geven wij hier een top 3 van de belangrijkste ontwikkelingen. De gebruikte plaatjes komen ook uit dat rapport.

1.2 Energie- en maakindustrie groeit snel

Uit het rapport blijkt dat de IoT cruciaal is voor energie- en maakindustrie. Zeker in productiebedrijven zijn de meest ambitieuze plannen te vinden. Ruim 67% wil het gaan inzetten om productie efficiënter, goedkoper e/o beter te maken.

1.3 Procesbewaking op afstand

Microsoft onderzoek

Een krachtig kenmerk van IoT is dat het uitblinkt in track-and-tracebility, real-time procesbewaking en op afstand en het leveren van real-time supply chain-gegevens.

Bij de productie is het bewaken van de productiestroom van onschatbare waarde bij het oplossen van problemen met productkwaliteit, opbrengst en mogelijke nalevingsproblemen.

IoT-sensoren leveren de gegevens die nodig zijn om afwijkingen in productiegegevens vroegtijdig te identificeren, zodat bestellingen van klanten nog steeds op schema kunnen worden verzonden.

1.4 Corona pandemie genereert kansen

Elke tegenslag is ook weer een kans. Zo ook de Covid19 pandemie. Ruim 30% van de ondernemingen gaan de investeringen verhogen vanwege de reisbeperkingen.

In het rapport wordt een Duitse bottelaar aangehaald die minder lege glazen flessen meer ziet terugkomen via recycling. Via hun IoT oplossing  wordt de productieplanning aangepast, afhankelijk van het aanbod.

Onze Gepro klant Plasticon maar ook minder locaties bezoeken door Corona, maar daarom dankbaar gebruik van onze Lek Detectie System die op verschillende locaties op afstand de tanks bewaakt.

GEPRO EN MICROSOFT

De ontwikkeling in IoT gaan snel en de markt groeit exponentieel. Een van onze producten die in elke IoT toepassing wordt gebruikt, is de Gepro Connectivity Master (GCM). Het is een ARM based controller, die o.a. sensordata verzamelt en bewerkt.

Op de GCM draait de Gepro Software Stack en bevat onder meer een middleware laag. Deze laag heeft ingebouwde software stekkers om connecties te maken met enterprise oplossingen, zoals Google Cloud, Microsoft Azure en AWS.

Een van onze klanten gaat PowerBI gebruiken – eveneens van Microsoft – als portaal en dit sluit naadloos aan op de Software Stack op de GCM. Dit past in onze filosofie om maatwerk te leveren op basis van standaard bouwblokken.